Kinderen zijn sterk. Van nature uit beschikken ze over een grote innerlijke kracht en flexibiliteit, en een hele reeks talenten. In hun innerlijke kracht huist nieuwsgierigheid om op ontdekkingstocht te gaan in de wijde wereld, en schuilt de moed om zichzelf een plek hierin te zoeken. Hun flexibiliteit helpt hen om verschillende situaties te begrijpen en zich hierin in te leven. Dat drijft hun ontwikkeling. Dat stimuleert een creatieve zoektocht naar de eigen identiteit. Toch moet die kracht ook gevoed worden.
John Bradshaw, auteur"Children are natural zen masters;
their world is brand new in each and every moment."
Die krachten aanboren doen kinderen in interactie met hun omgeving. In hun relatie met familie, leerkrachten, vriendjes en vriendinnetjes. Een uitzonderlijk belangrijk moment hierin zijn de eerste duizend dagen van een kind, met als spil: de constante liefdevolle zorg van een volwassen vertrouwensfiguur. In deze eerste drie jaar ontwikkelt het brein zich namelijk in razendsnel tempo, waarin het steeds verder bouwt op net vergaarde kennis en nieuwe vaardigheden. Maar een baby kan dit niet alleen en heeft stimulansen nodig. In hun gezichtsuitdrukkingen en brabbelen verlangen ze naar liefdevolle interactie met een volwassen vertrouwensfiguur.
“Een hongerige baby huilt, dat is zijn basisinstinct”, vertelt Claudine Crommar, psychoanalytisch therapeute gespecialiseerd in zwangerschap, baby’s, peuters en kleuters. “Mama schiet te hulp met borst- of flesvoeding en verjaagt zo het onaangename gevoel. Meer nog, een fijn en voldaan gevoel nestelt zich in de plaats hiervan. Bij het voeden heeft iedere mama eigen gewoontes: de één streelt steeds over de voetjes, de ander fluistert met haar warme stem woordjes in,... doordat dit steeds op dezelfde manier herhaald wordt, herkent de baby dit ritueel beetje bij beetje. Hij legt verbindingen in de hersenen, vormt betekenissen, en ontwikkelt zijn psyche. Deze repetitieve ervaringen gelden als blauwdruk voor de ontwikkeling van het kind en beïnvloeden de toekomstige levensjaren sterk.” Hier wordt de veerkracht van kinderen geboren. Het is de basis waar ze altijd op terug zullen kunnen vallen, waar ze doorzettingsvermogen uit putten. Ook vele jaren later.
Al is dat nog niet voldoende. Ook daarna heeft een kind familie nodig om zijn krachten ten volle aan te boren, hoe oud hij ook is. Een kind wil gehoord worden. Hij heeft een steunende omgeving en vrienden nodig. Een kind wil zich verbonden voelen. Een kind wil weten dat er iemand is die zich over hem ontfermt. Die hem graag ziet. Uit deze liefdevolle zorg groeit een kind zijn zelfvertrouwen. Mensen die in hem geloven en stimuleren, dienen als constante drijfveer voor de ontwikkeling van zijn talenten. Zo kan hij veilig en zeker de weg naar onafhankelijkheid bewandelen.
De kracht van kinderen komt in het gedrang in een instabiele of onveilige omgeving. Als kinderen thuis vernederd worden, verliezen ze het zelfvertrouwen. Als ze verwaarloosd worden, verliezen ze het gevoel er te mogen zijn. Verzekeren dat kinderen een liefdevolle omgeving terugwinnen, is dan ook essentieel. “SOS Kinderdorpen probeert positieve verandering te brengen in de omgeving van kinderen, zodat de innerlijke kracht weer vrij kan komen. We omringen de kinderen met liefdevolle zorg met aandacht voor hun behoeftes en verlangens, met bescherming van hun fysieke en emotionele veiligheid”, vertelt Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen België. Zo kunnen ze aan de slag met hun talenten, ontdekken ze hun vaardigheden en bouwen ze een leven uit.
Dit is waar ieder kind recht op heeft, wat ieder kind verdient. En als samenleving investeren in de liefdevolle zorg van kinderen, is bouwen aan families van de toekomst. Want een kind dat veilig, gezond en liefdevol opgroeit, geeft dit door aan zijn omgeving, vrienden, klasgenoten; en later zelf als ouder aan de eigen kinderen. En maakt zo de cirkel rond.