Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zeker niet wanneer we het hebben over kinderen die in een voorziening van de Vlaamse jeugdzorg verbleven. Uit een eerste peiling van SOS Kinderdorpen blijkt dat 77% niet samen opgroeide met één of meerdere broers of zussen.
Jongvolwassene met een jeugdzorgervaring“We bleven niet altijd samen. En ik wil graag mijn broertje meer zien. Wie helpt me?”
Een uithuisplaatsing in een voorziening betekent vaak een ingrijpende verandering voor kinderen. Ze verliezen hun thuis, de nabijheid van hun ouders. Dat ze daarbij ook hun broer of zus verliezen, komt daar nog eens bovenop. “Zo ontneem je kinderen net datgene wat hen rechthoudt in die moeilijke periode”, klinkt het bij Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen.
Bovendien zijn onze relaties met broers en zussen heel belangrijk volgens de organisatie, zeker als kind. Het is een relatie waar een grote veiligheid in schuilt. “Broers en zussen kunnen kletsende ruzie maken en vijf minuten later weer de beste vrienden zijn. Er kunnen woorden en soms klappen vallen, maar de volgende dag zit je toch weer samen in de zetel. Er zijn weinig andere relaties die zoveel draagkracht hebben.”
Hilde Boeykens, directrice SOS Kinderdorpen“Er zijn weinig relaties die zoveel draagkracht hebben dan de band tussen broers en zussen.”
SOS Kinderdorpen vroeg 390 jongvolwassenen of zij samen met hun broers en of zussen opgroei(d)en, waarvan 97 met een ervaring in de jeugdzorg. 38% van die 97 geeft aan dat ze met geen enkele broer of zus opgroeien. Nog eens 39% groeit op met één of enkelen van hen. 16% bleven samen met al hun broers en/of zussen. Ter vergelijking: bij jongvolwassenen zonder verleden in de jeugdzorg, kan 88% samenblijven met alle broers en zussen.
“Uit de praktijk weten we al jaren dat de Vlaamse jeugdzorg weinig oplossingen heeft om broers en zussen samen op te vangen,” aldus Hilde Boeykens. “Door praktische belemmeringen worden broers en zussen vaak noodgedwongen van elkaar gescheiden. Dat het aantal zo hoog lijkt te liggen, verrast ook ons. Het is een extra indicatie dat we hier dringend en met de hele sector verandering in moeten brengen.”
Jongvolwassene met een jeugdzorgervaring“In één van de 15 instellingen heb ik wel met zowel mijn broer als zus gezeten.”
Als een eerste stap in die richting pleit de organisatie op Internationale Kinderrechtendag voor een nieuw kinderrecht: het recht om samen met je broers en/of zussen op te groeien. Want volgens SOS Kinderdorpen is er vandaag geen enkele wet die de band tussen broers of zussen beschermt. De peiling lijkt de relevantie van die vraag te bevestigen: 96% van de 390 ondervraagden vindt het ‘redelijk belangrijk’ of ‘heel belangrijk’ dat broers en zussen het recht krijgen om samen op te groeien.
Jongvolwassene met een jeugdzorgervaring“Toen ik in een voorziening terechtkwam, werd ik gescheiden van al mijn zussen. Het was heel moeilijk om hen te kunnen zien.”
Wie graag mee wil investeren in de kracht van broers en zussen kan terecht op www.sos-kinderdorpen.be/projecten/broers-zussen.