• Home
  • Het Stadsjuweel: Overlever Nadia over gezien worden en jezelf vergeven

Beleidswerk

Het Stadsjuweel: Overlever Nadia over gezien worden en jezelf vergeven

Nadia vecht om verandering te brengen in het niet gezien worden van slachtoffers. “Het niet gezien worden als kind is één ding, maar dat dit vandaag de dag bij zoveel kinderen nog steeds gebeurt, breekt mijn hart. Als overlever wil ik ervoor vechten dat jongeren die in dezelfde omstandigheden opgroeien nu echt wel gezien worden en niet meer aan de kant worden geschoven.”

SOS_ESPERO_NADIA_VERKLEIND_2

Deze getuigenis werd opgetekend in het kader van de oprichting van ‘Het Stadsjuweel’ - de erkenningsplek in Brussel voor overlevers van veelvuldig trauma in de kindertijd.

Nadia ging op zoek naar haar eigen verleden. Ze was slachtoffer van drie van de vier mogelijke vormen van kindermisbruik: fysiek, seksueel en mentaal en had geen herinneringen aan de periode voor haar zestiende verjaardag.  “Als je dan hoort dat er vandaag de dag nog steeds kinderen zijn die hetzelfde meemaken en hun leven in overlevingsmodus moeten doorbrengen, doet dat pijn. Ik ben nu 34 en besef pas sinds twee jaar dat ik aan het overleven was.”

Ik werd vaak gezien als een jong meisje zonder capaciteiten. Mensen zagen me als een moeilijk kind of mentaal beperkt, waardoor kansen in mijn leven werden afgenomen.

Overlever Nadia

"Dankzij EMDR-therapie ben ik bewust geworden van mijn complex PTSD*  en de gevolgen ervan. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie die helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen. Door oogbewegingen of andere vormen van ritmische stimulatie, zoals geluid of aanraking, worden traumatische herinneringen opnieuw beleefd en verwerkt, waardoor hun emotionele impact kan verminderen.  “Het was zwaar, maar het heeft me geholpen mezelf te begrijpen en te vergeven. Ik heb mijn zoektocht naar wie ik ben, wat ik kan, en wat ik wil bereiken, kunnen starten. EMDR heeft me geholpen om stukjes van mijn verleden terug te halen die mijn brein had verborgen om mij te beschermen. Hoewel het moeilijk was, ben ik dankbaar omdat ik nu het verwerkingsproces kan beginnen.”

Mijn zoon heeft me ook doen beseffen dat ik een verschil kan maken. Ik wil hem het leven geven dat ik niet had, zonder pijn en vol liefde. Ik heb geprobeerd hem te beschermen, maar besef dat ik hem soms ook pijn heb gedaan door mijn eigen trauma's. Ondanks mijn fouten, heb ik de cyclus van het familieleed doorbroken en hoop ik dat mijn zoon dit ook zal doen voor de volgende generaties. Daarom wil ik vechten. Wij zijn overlevers, sterker dan de meeste mensen denken. We zijn strijders. Ik hoop dat mijn verhaal anderen kan inspireren en hen laat weten dat ze niet alleen zijn. We moeten vechten voor een betere toekomst voor onze kinderen, zodat zij gezien en gehoord worden."

*PTSD staat voor Post-Traumatic Stress Disorder, wat in het Nederlands wordt vertaald als posttraumatische stressstoornis. Het is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een traumatische gebeurtenis en wordt gekenmerkt door herbelevingen, vermijding, negatieve veranderingen in stemming en gedachten, en verhoogde prikkelbaarheid.

Beluister alle podcasts van 'Het Stadsjuweel'.

Als het lezen van dit artikel je van streek heeft gemaakt en je de behoefte voelt om met iemand te praten, aarzel dan niet om de beschikbare hulplijnen te bellen. Voor kinderen en jongeren in Vlaanderen, bel naar Awel op het nummer 102 of bezoek www.awel.be . Voor volwassenen is het nummer 102 van Tele-onthaal beschikbaar, of bezoek www.tele-onthaal.be

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter