Hoewel nog steeds 10% van de bevolking onder de armoedegrens leeft, ging de gezondheidszorg, het onderwijs en het welzijn van kinderen er sinds 1990 sterk op vooruit. Vandaag gaat 98% van de kinderen naar de lagere school, 90% stroomt door naar het middelbaar. Met een goeie 13.000 leerlingen in onze SOS Scholen draagt ook SOS Kinderdorpen haar steentje bij aan die ontwikkeling.
Wanneer we een kinderdorp bouwen, zorgen we er steeds ook voor dat de kinderen een goede opleiding genieten. Want onderwijs is de sleutel om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Die scholen zijn niet alleen open voor de kinderen in de kinderdorpen, maar ook voor de lokale gemeenschap.
Zo heeft SOS Kinderdorpen vandaag 30 SOS Scholen in Vietnam, inclusief een SOS Technische school die gerichte beroepsopleidingen biedt aan jongvolwassenen.
Oma’s aan de top
Ook heel wat jongeren die opgroeiden in onze kinderdorpen volgen zo’n beroepsopleiding. In die periode kunnen ze terecht in één van onze twaalf jongerenhuizen in Vietnam. Die extra ondersteuning is belangrijk, want veel jongvolwassenen hebben naast SOS Kinderdorpen geen familie waar ze op terug kunnen vallen.
Zij krijgen nog een extra duwtje in de rug van de SOS oma’s, de SOS moeders op pensioen. Drie à vier generaties die onder één dak wonen, zit ingebakken in de Vietnamese cultuur. Daarom kunnen ook de SOS moeders na hun pensioen in het kinderdorp blijven wonen. Zij bekommeren zich dan verder om de kinderen die ze als SOS moeder groot brachten. Zo hebben ‘onze’ kinderen altijd iemand waar ze op kunnen rekenen. Want familie, dat heb je voor het leven.