Families wereldwijd
28/02/2020 - In april 2015 treft een krachtige aardbeving de vallei van Katmandu. Het aantal Nepalezen die onder de armoedegrens leven stijgt daarop tot negen miljoen. Enorm veel kinderen groeien er op zonder de liefde en zorg van hun ouders. Onze directrice, ambassadeur Jacques Borlée en ‘zijn’ Belgian Tornados zagen met eigen ogen hoe onze projecten het leven van die kinderen en families veranderen.
© Lydia Mantler
“Armoede is zowat de voornaamste oorzaak waardoor Nepalese kinderen alleen komen te staan”, vertelt Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen. 21% van de kinderen tot vijf jaar groeit er op zonder adequate zorg te krijgen1. Daarom zorgen wij er al 45 jaar voor opvang en begeleiding van de meest kwetsbare kinderen en families.
Hilde : “Wij bouwen samen met de Nepalese overheid aan oplossingen voor kinderen die hun familie verloren of dreigen deze te verliezen. In de eerste plaats betekent dat: kwetsbare families versterken, zodat kinderen niet alleen komen te staan. Gebeurt dat toch, dan zorgen we voor een waardig alternatief: een warme thuis in één van onze kinderdorpen in het land.”
Kwetsbare families sterker maken
Sinds 1989 begeleiden onze teams in Nepal families die het welzijn en de ontwikkeling van hun kinderen moeilijk kunnen garanderen. Zo hebben we vandaag 12 familieversterkende programma’s verspreid over Nepal, goed voor 1800 ondersteunde families.
“21% van de kinderen tot vijf jaar groeit op zonder adequate zorg.”
Samen met de hele gemeenschap bouwen we aan de weerbaarheid en zelfredzaamheid van die families. Zodat zij hun kinderen zelf de zorg, liefde en aandacht kunnen blijven bieden die kinderen nodig hebben.
Eén van de kernpunten daarbij, is dat de families een duurzame bron van inkomsten opzetten. “Ik ontmoette in Nepal bijvoorbeeld een alleenstaande moeder”, aldus onze directrice. “Ze had een talent en passie voor het maken van kledij. Ons familieversterkend programma hielp haar met het opzetten van een naaiatelier, inclusief naaimachine en een eerste basis aan stoffen. Daarmee maakt ze nu haar eigen kledij, wat haar binnenkort voldoende zal opleveren om bijvoorbeeld het schoolgeld van haar kinderen te betalen.”
Het is erg, maar veel kinderen in Nepal hebben niemand meer die voor hen kan zorgen. De aardbeving in 2015 deed daar nog een schep bovenop.
“SOS Kinderdorpen bood heel snel hulp na de aardbeving”, gaat Hilde verder. “EHBO, kledij, water, voeding, huisvesting, kindvriendelijke ruimtes… met dit nood project boden onze mensen ter plaatse hulp aan 28 300 Nepalezen. En 53 kinderen die hun ouders verloren in de aardbeving, vonden een nieuwe thuis in één van onze tien kinderdorpen in het land.”
Zo vinden vandaag 1200 kinderen een warme thuis in één van de SOS families. Hilde: “Familiale waarden zijn heel belangrijk in Nepal. Als je in onze kinderdorpen verblijft, voel je heel erg hoe het samenleven gebaseerd is op wederzijds respect, aandacht en liefde voor mekaar. Samen vormen ze één grote familie, waar de groten voor de kleintjes zorgen.”
98% van onze ‘anciens’ uit het SOS Kinderdorp in Surkhet doen het vandaag zeer goed in het leven.
Omdat ieder kind voldoende kansen verdient om talenten en vaardigheden te ontwikkelen, investeren we ook in het onderwijs van kinderen in Nepal. Vandaag zijn er acht SOS scholen, kleuter-, middelbaar en lager onderwijs. Zowel de kinderen uit onze kinderdorpen als de gemeenschap eromheen zijn er van harte welkom.
“We streven altijd naar een sociale mix in onze scholen”, vertelt Hilde. “Kinderen uit moeilijke familiale situaties komen er in contact met kinderen uit welgestelde families. Zo krijg je meer evenwicht en eenheid in een samenleving. Daar geloven we sterk in.”
Daarnaast zijn er ook professionele vormingscentra in Katmandu en Pokhara, waar jongvolwassenen uit onze projecten specifieke beroepsopleidingen kunnen volgen. Schrijnwerkerij, mechanica, elektriciteit, secretariaat… het zijn enkele voorbeelden van vormingen die jongeren kunnen klaarstomen voor de arbeidsmarkt. Opgeteld kunnen zo 6.000 kinderen en jongeren genieten van kwaliteitsvol onderwijs.
Tijdens hun bezoek namen de Borlées ook deel aan een atelier keramiek in het kinderdorp. Dylan Borlée : “Ondanks de moeilijkheden die deze kinderen ervaren in hun leven, tonen ze enorm veel levensvreugde en zijn ze leergierig. Hun creativiteit verbaasde me, zelfs de allerkleinsten gingen vrolijk met de klei aan de slag en kwamen fier hun resultaten tonen.”
En het is niet alleen de glimlach van kinderen die de kwaliteit van ons werk in Nepal kan aantonen. Een gedetailleerde impactstudie van het SOS Kinderdorp in Surkhet toont aan dat 98% van onze ‘anciens’ goed scoren op zes indicatoren: ze zijn goed geïntegreerd in de samenleving, beschikken dagelijks over voldoende en gezonde voeding, hebben toegang tot degelijk onderwijs, wonen in een degelijke huisvesting, verkeren in goede gezondheid en voelen zich redelijk tot zeer gelukkig in het leven.
Hilde Boeykens, directrice“De kinderen en medewerkers van onze SOS Kinderdorpen vormen een hechte familie”.
Hilde: “Uit de studie blijkt ook, dat elke euro die in onze projecten in Surkhet geïnvesteerd wordt, de samenleving 12 euro oplevert. Dat is een geweldige “social return on investment.” Het bewijst de noodzaak om te investeren in de opvang en begeleiding van kwetsbare kinderen en families. We zorgen zo dat kinderen opgroeien in een liefdevolle thuis én bouwen mee aan de toekomst van het land.”
1 UNICEF, The State of the World’s Children 2017.
Steun ons en help kinderen in nood!