Positief opvoeden
Dr. Eva Kestens is kinderpsychiater en haar werk richt zich op kinderen met emotionele en gedragsproblemen, vaak veroorzaakt door trauma. Samen met haar team droomt ze van - en werkt ze aan een trauma-sensitieve samenleving, waarin getraumatiseerde kinderen het begrip en de steun krijgen die ze verdienen. Haar medewerking aan de erkenningsplek ‘Het Stadsjuweel’ van SOS Kinderdorpen, is cruciaal.
“Veel mensen kunnen zich een voorstelling maken van trauma bij ingrijpende gebeurtenissen als terreuraanslagen of natuurrampen,” zegt Eva Kestens. “Dit is wat we acute trauma’s noemen: eenmalige, overweldigende ervaringen die een diepe impact kunnen hebben. Maar wanneer er gesproken wordt over trauma bij kinderen, gaat het vaker om huiselijk geweld, verwaarlozing of misbruik, wat vaak een langdurig en diepgaand effect heeft op de ontwikkeling van een kind.”
Kinderen zijn in volle ontwikkeling en staan extra bloot aan de invloeden van hun omgeving. “Hun hersenen zijn als sponzen die niet alleen de positieve, maar ook de negatieve ervaringen intensief absorberen.” Dit kan leiden tot een overgevoelig stresssysteem, waardoor kinderen heftiger reageren op situaties die voor anderen onbeduidend lijken. “Ze kunnen snel ontploffen of extreem teruggetrokken zijn.”
Eva Kestens, kinderpsychiater"Kinderen die trauma's hebben meegemaakt, hebben tijd nodig om vertrouwen op te bouwen.”
Het gedrag van een kind is vaak een signaal dat er iets mis is. “Kinderen die trauma hebben meegemaakt, kunnen zich extreem gehoorzaam gedragen of heel onrustig zijn.” Het stresssysteem dat ontregeld is door hun ervaringen, is hiervan de oorzaak. “Het is daarom belangrijk om niet enkel naar het gedrag zelf te kijken, maar ook naar de onderliggende oorzaken.”
Kinderen met trauma hebben vaak een ander referentiekader als het gaat om vertrouwen en veiligheid. “Wie opgroeit in een onveilige omgeving, heeft vaak moeite om volwassenen te vertrouwen, ook al zijn deze volwassenen dat wel,” zegt Kestens. “Heb geduld en besef dat deze kinderen tijd nodig hebben om vertrouwen op te bouwen.”
Eva Kestens, kinderpsychiaterd"Wij kunnen een belangrijke rol spelen in hun herstel."
“Er bestaat geen standaardaanpak,” zegt Eva Kestens. “Trauma bij kinderen is een complex en diepgaand probleem dat vraagt om een zorgvuldige en empathische benadering. Door goed te kijken naar het gedrag van kinderen, te luisteren naar hun behoeften en geduldig te zijn in het opbouwen van vertrouwen, kunnen we een belangrijke rol spelen in het herstelproces.”
Steun ons en help kinderen in nood!