Families wereldwijd
04/05/2022 - Sevi is één van de jongeren met een jeugdhulpervaring die deelnam aan ons project 'Trauma-sensitieve zorg'. Samen met trauma-experten werkte ze twee jaar lang toe naar een jeugdhulp die kinderen trauma-sensitief kan omkaderen.
© Griet De Koninck
Voor Sevi was haar deelname aan ons project "Trauma-sensitieve zorg" quasi vanzelfsprekend. "Ik voelde me diep verbonden met het project, omdat het me de kans geeft om uiting te geven aan mijn eigen ervaringen en gevoelens. »
Met dit project willen we professionals in de zorg in zes Europese landen handvaten aanreiken, zodat eventuele trauma’s de nodige aandacht krijgen in de dagelijkse begeleiding en kinderen zich ondersteund voelen in het verwerken ervan. Sevi staat samen met 13 andere jongeren centraal in dit project. Zij vertegenwoordigen de stem van al diegenen die vandaag opgroeien in de jeugdhulp.
Sevi, ervaringsdeskundige in het project "Safe places, thriving children""Veel mensen worstelen vandaag nog steeds met traumatische ervaringen uit het verleden. Ze zitten met zoveel vragen, zoveel gebeurtennissen die ze nog niet kunnen plaatsen."
Sevi wil vanuit haar eigen ervaringen "anderen helpen om in hun eigen ervaringen te herkennen wat ik meegemaakt heb. Ik wil mijn ervaringen inzetten om anderen vooruit te helpen. Veel mensen worstelen vandaag nog steeds met traumatische ervaringen uit het verleden. Ze zitten met zoveel vragen, zoveel gebeurtennissen die ze nog niet kunnen plaatsen."
De gevolgen van traumatische ervaringen in de kindertijd kunnen inderdaad tot diep in het volwassen leven een impact hebben op de mentale en fysieke gezondheid. Sevi: "Daarom is het belangrijk dat kinderen ook als ze nog jong zijn begrijpen dat wat hen aangedaan werd niet ok is."
Welke verandering wil Sevi zien voor de volgende generatie? "Ik wil dat kinderen gelukkiger kunnen opgroeien. Dat ze gelukkiger zijn in hun leven, op school, in hun gemeenschap, in de relatie met hun ouders, met de jeugdhulpprofessionals rondom hen."
En om daar te geraken, is er meer kennis en begrip nodig rond het effect van trauma op de ontwikkeling van kinderen. « Vooral voor de mensen die dagdagelijks met deze kinderen werken is dat belangrijk. En als zij trauma begrijpen en doorgronden, kunnen ze die kennnis weer doorgeven aan de samenleving rondom hen." Zo zorgen ze er mee voor dat kinderen die opgroeien in de jeugdhulp een plek kunnen geven aan hun ervaringen en opnieuw zelfvertrouwen kunnen opbouwen.
Sevi, ervaringsdeskundige"Ik wil dat kinderen gelukkiger kunnen opgroeien. Dat ze gelukkiger zijn in hun leven, op school, in hun gemeenschap, in de relatie met hun ouders, met de jeugdhulpprofessionals rondom hen."
Steun ons en help kinderen in nood!