Over SOS Kinderdorpen

Onze belangrijkste realisaties van 2019

20/12/2019 - 2019 zit er bijna op. Hoogtijd om terug te blikken op wat we het afgelopen jaar mede dankzij jouw steun konden realiseren. Ontdek onze belangrijkste realisaties van 2019.

Broer en zus knuffel

© Katerina Ilievska


Simba-ouders: erkend statuut en opgenomen in regeerakkoord

In 2019 verzekerde ons pilootproject Simbahuizen het statuut van onze Simba-ouders. Een belangrijke stap, want zo kunnen onze Simba-ouders er nu 24 op 24, 7 op 7 zijn voor de kinderen in hun zorg. Daarbovenop werd het pilootproject expliciet benoemd als een prioriteit in het regeerakkoord. In 2020 zullen dan ook nieuwe Simbahuizen de deuren openen en komen we opnieuw een stapje dichter bij onze grote droom: dat ook andere voorzieningen in de Vlaamse jeugdzorg kinderen kunnen opvangen in deze kleinschalige, familiale vorm.

Broers en zussen het recht geven om samen op te groeien

We mogen er best trots op zijn: in onze Belgische projecten groeien 8 kinderen op 10 samen op met één of meerdere broers of zussen. En dat is niet vanzelfsprekend, dat bewijst onze recente peiling bij 100 jongeren met een ervaring in de Vlaamse jeugdzorg. 5 op 10 geeft aan samen met één of meerdere broers of zussen op te groeien. 4 op 10 groeide gescheiden op. De situatie kreeg naar aanleiding van Kinderrechtendag (20/11) veel aandacht in de media. En met de steun van het Kinderrechtencommissariaat stond het thema zelfs op de agenda van het Vlaams parlement.

© Katerina Ilievska

Nieuwe fase voor onze projecten in Syrië

Drie jaar lang organiseerde SOS Kinderdorpen noodhulp voor de vele ontheemde kinderen en families in Tartous, aan de kust van Syrië. In die tijd konden we o.a. 5000 kinderen dagopvang bieden in onze kindvriendelijke ruimtes, 132 kinderen herenigen met hun familie en 61 kwetsbare families versterken. In 2020 bieden we nog een warme thuis aan een twintigtal kinderen, tot we voor hen een duurzame oplossing hebben gevonden, in hun eigen familie, bij een pleeggezin, of in één van onze kinderdorpen. Nadien concentreren we onze inspanningen opnieuw op Damascus, met verschillende projecten in de hoofdstad.

Meer over onze noodhulp in Syrië. 

© Haj Ibraheem Fares

Hejmo vindt nieuwe thuis in Leuven

Begin 2019 verhuisde Hejmo, ons opvanghuis voor onbegeleide kinderen uit het buitenland, van Kraainem naar Leuven. De stad Leuven toonde zich daarbij bijzonder gastvrij. “Er zijn veel initatieven die het voor onze jongeren een aagename plek om te wonen maakt”, vertelt coördinator Katrien Goossens. De stad wil een voorbeeld zijn van positieve integratie. En ook de inwoners van Leuven reageren zeer positief. We kunnen vandaag rekenen op de steun van een aantal straffe en geëngageere vrijwilligers die rechtstreeks met de jongeren aan de slag gaan. Prijsloos!

Opstart van thuisbegeleiding voor 42 kinderen in het SOS Kinderdorp Chantevent

In april 2018 startte ons kinderdorp Chantevent het project « Le Séquoia » op. Hiermee begeleiden we kwetsbare families bij hen thuis, zodat de kinderen bij hun eigen, veilige familie kunnen blijven wonen. Doel is om de oudercapaciteiten van de ouders te versterken en de draagkracht van het gezin te verbeteren. Zo konden we 17 families begeleiden, goed voor 42 kinderen.

2200 families in Congo en Burundi versterken met "Ŝanĝo”

Sinds 2017 versterken we 2200 families in Congo en Burundi met ons project Ŝanĝo. We zijn ondertussen halfweg, en dus vond er een grondige externe evaluatie van het project plaats. De studie toont de doeltreffendheid en het potentieel van Ŝanĝo aan. Een quote uit het rapport: “Het project bewijst zijn efficiëntie. De selectie van de deelnemende families is sterk en hun noden worden correct en precies geïdentificeerd. De antwoorden die Ŝanĝo op die noden formuleert zijn doeltreffend en sluiten er perfect bij aan.”   

Ŝanĝo: sterke kinderen veranderen de wereld

1230 bedelkinderen in Senegal en Mali opnieuw naar school

In 2015 startten we een project met 1500 bedelkinderen in Senegal en Mali. Vier jaar laten kunnen we sterke resultaten voorleggen. 82%, 1230 kinderen, vonden opnieuw aansluiting bij het formeel onderwijs. 96% zag hun relatie met hun oorspronkelijke familie versterkt. 507 kinderen verkregen hun identiteitspapieren. Meer over dit project hier!

Steun ons en help kinderen in nood!

Word meter of peter