In de kijker Over SOS Kinderdorpen
Na de bewogen Corona-jaren 2020 en 2021, dachten we dat 2022 beter nieuws zou brengen. Helaas stond het jaar voornamelijk in het teken van de Russische inval op Oekraïne. Dankzij de golf van solidariteit die hierop volgde, konden we met SOS Kinderdorpen in Oekraïne en doorheen Europa steun bieden, ook in België. Ontdek hier wat we in 2022 verder allemaal konden verwezenlijken samen met jullie hulp en steun.
Op donderdag 10 februari organiseerden we een online inspiratiedag rond Simbahuizen in samenwerking met Opgroeien. Simbahuizen introduceert een nieuw type opvang in de jeugdhulp, waarbij onze Simba-ouders beroepsmatig en bij hen thuis opvang bieden aan jonge kinderen die tijdelijk niet bij hun ouders kunnen opgroeien. 270 jeugdhulpprofessionals volgden onze inspiratiedag.
Simba-ouder Tina zorgde twee jaar lang voor de kinderen van deze mama bij haar thuis. In de tussentijd werkte gezinsbegeleider Thijs intensief samen met de mama. Vandaag is ze weer helemaal op krachten en kunnen de kinderen terug naar hun eigen, veilige thuis. Bekijk de hereniging van mama met haar kindjes hier.
In februari 2022 ging ons project Hejmo Plus in Herent (Leuven) van start. 5 jonge nieuwkomers tussen 16 en 18 jaar verblijven samen in een kleinschalige wooneenheid. De jongeren krijgen individuele en groepsbegeleiding om hen zo goed mogelijk voor te bereiden op alleen gaan wonen. Katrien Goossens, projectcoördinatrice van Hejmo: “De talenten, noden en dromen van de jongeren staan in onze begeleiding centraal, maar ook hun kwetsbaarheden. We werken krachtgericht en cultuur- en traumasensitief.”
In maart 2022 sloeg het noodlot toe voor miljoenen Oekraïners waarbij duizenden de oorlog probeerden te ontvluchten. SOS Kinderdorpen bood in 14 Europese landen onderdak en ondersteuning aan meer dan 9 600 mensen die vluchtten uit Oekraïne. Ook in België ondernamen we actie om Oekraïense families een warm onthaal te bieden. Zo vingen we 2 Oekraïense gezinnen in ons Belgisch kinderdorp en bieden we psychosociale ondersteuning aan opvanggezinnen in Marche-en-Famenne.
In 2022 werd ons nieuw vijfjarig familieversterkend programma in Burundi en DR Congo gelanceerd. Het doel van dit project is om de kinderrechten te garanderen door familiebegeleiding op maat van hun noden en ritmes te bieden. Zo bouwen we samen aan een veilig plek voor 6 300 kinderen om op te groeien.
Dankzij de steun van de Belgische overheid zetten we ons werk met talibé-kinderen in Senegal verder, met als doel om 1661 kinderen te laten opgroeien in veilige omgeving die hen toekomstperspectieven biedt. Dat doen we door de levensomstandigheden in de daara’s te verbeteren en lokale kindbeschermingscomités te versterken. Ook ons familieversterkend programma werd verdergezet waarbij we gezinnen aanmoedigen om meer betrokken te zijn bij het leven van hun kinderen om zo hun band te versterken.
Samen met de gemeenschappen en gezinnen in Kimbanseke bouwen we aan een veilige omgeving waar kinderen sterk kunnen opgroeien. Zo krijgen 800 kinderen de kans om op te groeien in verbeterde levensomstandigheden en te leren voor hun rechten op te komen. Bekijk de reportage die Bruzz in april uitbracht over ons familieversterkend programma Limpoba.
In mei 2022 vond het slotevent van ons project rond trauma-sensitieve zorg plaats. Twee jaar lang werkten experten samen aan een jeugdhulp die kinderen trauma-sensitief kan omkaderen. Jeugdhulpprofessionals in zes Europese landen werden gevormd zodat eventuele trauma’s de nodige aandacht krijgen en kinderen zich ondersteund voelen in het verwerken ervan. Met dit project willen we meebouwen aan een trauma-sensitieve jeugdhulp en bewustzijn rond complex trauma in de samenleving vergroten. Sevi, één van de ervaringsdeskundigen die meestrijdt voor beter opgeleide jeugdhulpprofessionals en gelukkigere kinderen: "Ik wil dat kinderen gelukkiger kunnen opgroeien. Dat ze gelukkiger zijn in hun leven, op school, in hun gemeenschap, in de relatie met hun ouders, met de jeugdhulpprofessionals rondom hen."
Ook in ons SOS Kinderdorp Chantevent vinden jongeren een warme thuis en krijgen ze gepaste begeleiding. Zo vertelt begeleidster Brigitte: "De jongeren van het kinderdorp begeleiden naar een zelfstandig bestaan is mijn levenswerk." De jongeren ontvangen hulp in de overstap naar autonomie, en daar hoort ook de zoektocht naar een job bij!
In augustus streden we mee voor de solidariteitsprijs van De Standaard. In onze advertentie zochten we voor één keer niet Wally, maar Wannes' zusje. Omdat broers en zussen nog te vaak van elkaar gescheiden worden wanneer ze niet thuis kunnen opgroeien. Hoewel we jammer genoeg niet gekozen werden als winnaar van de solidariteitsprijs, danken we jullie voor de vele steun! Ontdek meer over ons standpunt over broers en zussen.
Valerie Devis, directrice van jeugdhulp in de federatie Wallonië-Brussel, bracht in augustus een bezoekje aan ons familieversterkend programma Le Séquoia in Houffalize. Le Séquoia biedt begeleiding aan vijftien gezinnen in moeilijkheden zodat kinderen kunnen opgroeien in een familiale omgeving die hun welzijn en ontwikkeling bevordert.
Deze zomer kregen onze jonge nieuwkomers uit Hejmo atletiekles van Olympisch kampioene Kim Gevaert. Onze ambassadrice wil met deze initiatie de jongeren sport laten ontdekken als een vorm van integratie.
In september opende onze kindvriendelijke ruimte voor Oekraïense kinderen in Leuven. Hier kunnen de kinderen terecht om te spelen en zich te ontspannen maar het biedt vooral een veilige haven in onzekere tijden. Irma De Baets, coördinatrice van de kindvriendelijke ruimte: “Met de kindvriendelijke ruimte willen we een veilige plek creëren waar de kinderen hun gevoelens kunnen delen. We willen hen een voorspelbare routine geven dat hun dagelijkse leven weer ietsje normaler maakt. Dat kan helpen om een rouwproces op te starten en met deze gevoelens om te leren gaan.”
Kinderen en jongeren die opgroeien zonder ouderlijke zorg of in kwetsbare gezinnen ervaren vaker misbruik, verwaarlozing, geweld, stress… Hierdoor lopen zij meer risico om slachtoffer te worden van peer-to-peer geweld of om zelf geweld naar leeftijdsgenoten toe te uiten. In 2022 organiseerden we workshops voor 160 jongeren uit België om hen te helpen met geweld tussen kinderen te herkennen en erover te praten. Daarnaast volgden 166 jeugdhulpprofessionals face-to-face trainingen om geweld tussen kinderen te voorkomen, identificeren en erop te reageren. Ook werd onze praktische gids ontwikkeld voor iedereen die zorgt voor en werkt met kinderen en jongeren die (het risico lopen om) te maken (te) krijgen met geweld tussen kinderen.
Als zowel kinderen als familie er helemaal klaar voor zijn, kunnen we hen herenigen. We werken het hele jaar door om dit te bereiken. In totaal konden 72 kinderen terugkeren naar hun gezin en daar op een veilige en liefdevolle manier opgroeien. Daarnaast vonden 40 kinderen een warm thuis in vier SOS-families geïntegreerd in de gemeenschap en maken 38 jongeren zich klaar om op eigen benen te staan via begeleid zelfstandig wonen. Ontdek alles over het kinderdorp in Kinshasa.
Als kinderen voor een lange periode worden blootgesteld aan herhaalde traumatische ervaringen, zoals bijvoorbeeld verwaarlozing of misbruik, kan er een complex trauma optreden. Vooral bij jonge kinderen kan de impact van zo’n trauma een heel leven lang doorwerken in gedrag en gezondheid. Op 17 oktober kwamen 400 jeugdzorgprofessionals samen op onze sensibiliseringsdag rond traumasensitieve zorg. Vijf ervaringsdeskundigen getuigden hier hun verhaal om jeugdzorgprofessionals bewust te maken van de impact van traumatische ervaringen. Zo proberen we er samen voor te zorgen dat elk kind in de toekomst de steun en erkenning krijgt dat het nodig heeft. Lees meer over de impact van traumatische ervaringen op het welzijn van kinderen:
Met het programma Sangô versterken we kwetsbare gezinnen door middel van een holistische aanpak. Zo werd een tool ontwikkeld waarbij sociaal werkers samen met de families een ontwikkelingsplan opstellen op maat van het gezin. Dankzij deze digitale gegevens slagen we erin de vooruitgang van families in Burundi te monitoren en evalueren. Ook al hebben we niet gewonnen, we zijn enorm dankbaar voor onze nominatie van Digital4Development. Meer weten over hoe digitalisatie helpt bij het beleid van onze projecten.
Kinderen drukken hun appreciatie voor de mensen rondom hen graag uit door een tekening te maken. Maar wat als er niemand rondom hen is? 1 kind op 10 wereldwijd groeit op zonder liefdevolle zorg van een ouder. 1 kind op 10 wereldwijd heeft niemand om een tekening voor te maken. Samen kunnen we dat veranderen! Als meter of peter zorg jij er mee voor dat geen enkel kind alleen moet opgroeien. Ontdek alles over deze campagne op https://www.nooitmeeralleen.be/nl
Zes op de tien jongeren die in de jeugdzorg worden geplaatst, worden gescheiden van hun broers en zussen, blijkt uit een onderzoeksrapport van het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Ondanks het feit dat het recht van broers en zussen om samen op te groeien in 2021 in de wet is vastgelegd. De cijfers werden besproken in de Commissie Welzijn van het Vlaams Parlement, met ook duidelijke voorstellen om de situatie aan te pakken. Beleidsmedewerker Jolien Potemans bij Radio 1: "We zijn blij dat er nu wetenschappelijk onderzoek is dat de omvang van dit probleem bevestigt. De wet van 2021 die broers en zussen het recht geeft om samen op te groeien, mag geen dode letter worden."
Steun ons en help kinderen in nood!